Nakon ukidanja vanrednog stanja i ekstremnih mera socijalnog distanciranja, odnosno posle skoro dva meseca pauze druženja face2face, naš prvi susret je ujedno bila i proslava prvog vinyl izdanja Alg0rh1tm. Umesto rukovanja, u ruke sam dobio nedirnutu kopiju ovog sjajnog izdanja u zlatnoj boji, koju smo odmah naboli na gramofon i odvrnuli pojačalo da grmi.

Attila : Pre svega bih još jednom da ti čestitam na ploči. Pričaj nam o tome kako se ovo desilo, kako si uspeo da ostvariš san svakog DJ /producenta (od slanja demo snimaka, do prvih recenzija koje si dobio, pa sve do poštarskog carinjenja tvog autorskog dela).

Alg0rh1tm: Hvala! Januara 2018. primio sam poruku od Acid Lab-a na Soundcloud-u, u kojoj je pisalo da mu se sviđa šta radim i pitao me je da li sam otvoren za saradnju. Posle manjeg napada panike i jednog trostrukog salta, ispričao sam mu koliko mi puno znači njegova poruka, jer od svoje osamnaeste godine pratim njegova izdanja, koja su imala velik uticaj na moj muzički razvoj. Nedugo posle ovog počeo sam sa radom, i nakon otprilike 3 meseca razmene stemova, naš zajednički rad doneo je plod, kome smo dali naziv Insidious. Nakon finalnih doterivanja, kada sam Acid Lab-u poslao konačnu verziju, rekao mi je da je izuzetno zadovoljan i da mogu ga je pošaljem Soul Intent-u, koji bi voleo da je objavi na ploči. Nije trebalo dva puta da mi se kaže – stupio sam u kontakt sa istim, koji je između ostalog i vlasnik Dope Plates etikete. Zahvalio se za traku, koja je premijerno puštena februara 2019., u 17. epizodi Lossless Music Podcast-a, gde je takođe preneta i vest o vinyl izdanju, koje je objavljeno u martu ove godine. Ploče su mi stigle u vreme vanrednog stanja, a ponosno sam ih ubacio u svoju kolekciju pored svetih gralova kao što su Teebee, Photek, Source Direct i Polar izdanja.

Jedno od značajnijih elektronskih izdanja iz Subotice, vezuje se za vaše ime : Alg0rh1tm and Ghoulcut – Conundrum  (2017). Upoznajte nas sa detaljima iza kulisa vaše dugogodišnje plodne saradnje, šta je tajna ovog dream team-a?

A: Negde 2007. godine smo počeli zajedno da radimo, tada smo još samo pravili mikseve, a 2008. godine smo počeli seriju zajedničkih podcasta na španskom netradiju Breaknation. Naša prva izdanja su objavljena 2012. na prvoj Black Planet Records kompilaciji, kao solo projekti, a potom je godinu dana kasnije kod istog izdavača objavljen i Clockwork – naš split album. Zajednički rad nam je uvek odgovarao, jer su naši muzički svetovi vrlo podudarni, a što se tiče izbora teme, obojica se plašimo sličnih stvari i imamo ista interesovanja, tako da se naše zvučne priče realizuju skoro same od sebe.

GhoulCut: Ja sam malo ranije počeo sa otkrivanjem muzike, negde tokom 90-ih. Moje prve muzičke kreacije su još kroz druženje sa Amigom izašle iz mog sveta mašte. Zatim sam, sa manje ili više propusta, nastavio svoja istraživanja u svetu pravljenja muzike, sve dok nismo stigli do početka 2000-ih, kada sam se više fokusirao na mikseve. Album Clockwork je za mene veoma draga uspomena, jer je ista naša prva kreacija koja je obuhvatila i „nežne“ strane naše muzičke tame, a koja je imala dosta dobar odjek i kod slušalaca. Ovo se takođe odnosi i za Conundrum, koji je objavljen par godina kasnije.

Šta je „tajna“ – verovatno to da smo u istoj meri kreativni pokretači ove mašinerije.

Šta vas pokreće i motiviše kada sednete da komponujete novu stvar, kako se odvija taj proces. Koliko vremena žrtvujete za jednu traku?

A: Što se mene tiče, motivacija mi je potreba za kreaciju. S obzirom da je ljudsko postojanje ograničenog trajanja, trudim se da što više vremena provedem kreativno (bilo da je muzika ili nešto drugo u pitanju). Ponekad se željeni rezultat rasprši u etar, ali ponekad i preraste u izdanje. Bilo kako bilo, suština je stvaranje i zabava tokom ovog procesa. Ono što me motiviše za izdavanje je svojevrsno arhiviranje završenih radova, i radost kada čujem naše trake u miksevima. Nije mnogo bitno da li je selektor priznati producent ili nepoznati bedroom DJ, poenta je da našu muziku koristi kao konstruktivni element jedne priče, što je zanimljivo jer na ovaj način dobijam informaciju kako ostali tumače našu muziku. Svi mi drugačije čujemo muziku, vežemo je za različite emocije i slike, ali iz koncepta tuđeg miksa postaje jasnija slika onoga kako drugi doživljavaju našu muziku.

Koliko se vremena bavimo određenom trakom varira. Neke numere su završene u 3-4 seanse, ali i ima i takvih koje smo završili tokom 3 godine.

G: Motivacija? Zbog moje sklonosti da pametno prećutim, moj filozofski odgovor bi bio da je to sve i ništa. Istraživanje me motiviše. Priznajem da mnogi moji proizvodi muzičkih nadahnuća leže negde na nekom zaboravljenom hardisku, o kojima ni ja više ne znam puno. Prirodnoj evoluciji se moja kreativnost  teško suprotstavlja, tako da je svaki nedovršen element možda postao potpun kada se našao u nekoj od traka, bila ona kolab ili lična.

Postoje trenuci kada vreme prestane da teče i tada možemo sastaviti dobru traku čak i u roku nekoliko sati. Tu veliku ulogu nosi sličnost pristupa, što je već Alg0rh1tm spomenuo, te kreativnost preuzima kormilo. Ponekad nakon druge ili treće sesije kažemo : OK, ovo ostavljamo da sačeka malo. Prijatno je iznenađenje kad istu stvar iskopamo kasnije i dodamo je na album.

Feedback publike mi jako puno znači, naročito ako se naša muzika nađe u nekom miksu. Ne treba zaboraviti da onaj ko pravi miks prvo kao slušalac ima kontakt sa našim zajedničkim ili solo projektima. Takođe i ja, iz konteksta miksa mogu steći uvid u to kako drugi doživljavaju našu muziku. Obraduje me ako uspem nešto da “vratim” komjunitiju.

Drum and bass je urbana klupska muzika devedestih, koja je godinama dominirala svetskom scenom, izvršila revoluciju na plesnom podijumu, te pomalo i nestala iz vidokruga, ali je u svakom slučaju ostavila duboke tragove na razne muzičke pravce u novom milenijumu. Šta se dešava na drum and bass sceni 2020-te, kakve su se promene desile u ovoj muzičkoj niši, te ka čemu vaša muzika gravitira, i koja imena i izdavače vredi pratiti?

A: Drum and bass scena je još uvek jaka … barem u inostranstvu. Zahvaljujući internetu i digitalizaciji, daleko je više izvođača na horizontu nego ikada, a producenti mogu veoma lako da sarađuju, i kada su na različitim krajevima sveta. Zbog ovog, danas postoji mnogo podvrsta drum and bass-a i svako može pronaći sebi odgovarajuću nijansu po svom ukusu, zajednički je raspon bpm-a, a sve ostalo je promenljivo. Ova velika sloboda ima i veliku manu. Svako čeka da se pojavi neko značajno albumsko izdanje. Mislim da su dub-ovi (dubplates) ovih dana mnogo vredniji od oficijalnih izdanja. Napravio sam i jedno manje istraživanje u jednoj aktivnoj facebook grupi u kojoj svake nedelje anketiram ljude za njihova omiljena izdanja iz određenih godina. Bilo mi je zanimljivo konstatovati da gomilu novijih izdanja, kojih se tačno sećam da su prozvana kao „Release of the Year“, sada niko više ni ne pamti. Stoga nije ni čudo što je toliko klasika iz 90-ih preživelo. Tada su slušaoci više pažnje posvetili muzici, pa su ih povremeno iznova vrteli, a danas se nova muzika, bez obzira na njen kvalitet, mnogo brže zaboravlja. Ne vidim veliku šansu da će, ako se, naprimer za 20 godina, neko usudi da podeli sa društvom jedan današnji “hit” album, on biti posebno prepoznat čak i ako je reč o društvu sa sličnim muzičkim ukusom. Međutim, ako bih ja danas seo sa ortacima i neko od nas izvadio bilo koji Platinum Breakz ili  Modus Operandi od Photek-a, svi bi ga prepoznali i rekli: Aaaa … to je to!

Ne bih voleo da ističem neka imena ili izdavače, ali zainteresovanima preporučujem da poslušaju moje mixeve. Skoro svaki mix ima tracklist, a imena koja se tamo pojavljuju su izvođači čija dela volim i toplo preporučujem svima.  Što se muzičkog stila tiče, mi nismo ograničeni samo na drum and bass, već na svu muziku koja nas je inspirisala na stvaranje.

G: Na scenu veliki uticaj ima tehnologija koja se razvija iz dana u dan. Svako se može baviti muzikom kao i ranije, ali je sada samo jedan korak dalje da neko postane i producent, ukoliko je to njegov cilj. Puno novih imena se pojavljuje iz dana u dan u svakom muzičkom pravcu, ne samo u DnB-u. Slušaoci danas imaju mnogo veći izbor, što takođe otežava izdvajanje iz „belog šuma”, kao što je već rečeno.

Koga biste trebali pratiti ovih dana? Ako neko presluša mikseve Alg0rh1tm, stiče vrlo dobru osnovu. Pošto su naši muzički ukusi vrlo slični, ova muzika i „muzičke teksture“ uključuju producente i etikete koje i ja volim i od srca ih preporučujem svakom.

Kao obavezno šablon pitanje moram vas pitati za muzičke uticaje, gde su koreni vašeg zvuka?

A & G:  Certificate 18, Auxiliary, Narratives, Exit, Imbalance Computer Music, Warp, Planet Mu, Skam, Raster-Noton, Schematic, Detroit Underground, Denovali, Blackest Ever Black, Southern Lord, Metalheadz, Exit, Subtitles, Source Direct, 31 Records, Shogun Audio, Samurai Music…

Nakon višestrukog preslušavanja vaše neobjavljene muzike (u pitanju su sati), zanima me koliko još vašeg materijala cirkuliše u etru, koliko imate još neizdatog ili u fazi masterovanja? Koji su planovi za dalje?

A & G: Trenutno nemamo nove planove za izdanje. Imamo dosta puno materijala, neki su u demo fazi i s vremena na vreme se pojavljaju u miksevima naših drugara iz zajednice, koji prate naš rad. U međuvremenu stalno radimo na zajedničkim i solo projektima. Ove godine najviše vremena smo proveli na tome da poboljšamo naše tehničko znanje i da eksperimentišemo sa novim idejama. Možemo reći da smo stigli na interesantne sonične teritorije.


Alg0rh1tm na Facebook / Soundcloud / Mixcloud / Discogs

GhoulCut na Facebook / Soundcloud / Mixcloud / Discogs