D’n’B? Posle devedesetih?

To bi bila prva reakcija  potpisnika ovih redova pri susretu sa opisom Soundcloud seta koji sadrži novo izdanje subotičkih elektronskih projekata alg0rh1tm i GhoulCut, Conundrum, objavljenog za Din Is Noise etiketu tako nedavno da je praktično još vruće. Debelo svestan da ovo govori više o meni no o rečenim žanrovima ili autorima, koji očigledno imaju izgrađeno izvesno prisustvo u svojoj niši, moram ipak da dam tu napomenu do kraja: ovo piše čovek kome je i dan-danas prva asocijacija na d’n’b Roni Size/Reprazent album New Forms iz 1997. – a nešto mi govori da ono ‘purists’ iz gorepomenutog opisa verovatno znači da bi na ovaj podatak oba ova autora samo stresla ramenima. Pored toga, jednom sam napisao review za neki Pendulum (!) album za magazin koji danas više ne izlazi – i tu bi, uz povremeno susretanje sa ponekom Adam F. trakom na žurkama pre više od deset godina, bio kraj mog interesovanja za ovu muziku u najširem smislu tako da, ako ste očekivali znalački review od  posvećenog žanrovskog sladokusca, već ste čitali predaleko.

Međutim, ime alg0rh1tm (Denis Glavčić) mi je već nešto poznatije. Od World Is Remixed kompilacije i debija Clockwork sa početaka južnjačke etikete BPR, od kojih je ovo drugo saradnja sa još jednim subotičkim elektronskim talentom, Atilom Rajčićem (tada maD, ali sam prilično uveren da je radio bar pod još jednim aliasom), takođe iz najšire shvaćene post-dubstep, ambient i d’n’b priče u okviru domaće elektronske scene poslednje decenije. Taj je album, iako potopljen u neku tamnu IDM varijantu, u kojoj se da primetiti ponegde i uticaj Buriala i koječega još, neka vrsta dalekog prekursora i ovom izdanju. Conundrum je, međutim, istovremeno i nužno oštriji usled vitalne breakbeat komponente i savremenije produkcije, ali i hladniji, kliničkiji i turobniji – izlomatani snerovi, monstruozni dub sub-basovi koji pune sve telesne šupljine, reski padovi i halucinantni semplovi daju feeling sličan onome koji je, doduše u nešto drugačijem žanrovskom okviru prisutan na albumu poljske trip-hop veštice Astrid Monroe Timid Hate ili čak u nekim Meat Beat Manifesto momentima dok je Jacka Dangersa drmala dubstep groznica.

U svakom slučaju, veoma slušljivo izdanje očigledno versatilnog i veoma aktivnog producenta, preporučljivo svima koji vole svoju plesnu muziku sa izvesnom dozom mraka i dubine.

 

alg0rh1tm na  Facebooku /Soundcloudu

GhoulCut na Facebooku/ Soundcloudu