Evo jednog potpuno drugačijeg drim popa iz Hrvatske, ovoga puta sa retro/80s prefiksom. A to znači uzbunu za sve ljubitelje 80ih: pod hitno progutajmo šaku pilula za suočavanje sa retro bendovima, pa da eventualno nastavimo, ako smo baš optimistični. Bilo da je posredi fetišizacija opskurnog [minimal wave] ili komercijalnog [retro synth wave], primetno je da retro bendovi uglavnom eksploatišu ‘drugu ligu’ 80ih. Niko nema petlje da pokuša da napravi novi Duran Duran ili Ultravox, lakše je imitirati recimo kič saundtreke iz video igara.

Među tim drugim ljigama je i kategorija bendova koji su 80ih ostali u zapećku prosto jer su, spram prve lige, bili previše blagi. Ko je još gubio vreme na diskretan šarm China Crisis, u eri stadionskih hitova, pop ikona i eksponencijalne inovacije… Tek danas, u deficitu svega gore navedenog, zvuk China Crisis [iz rane faze] dobija svoju publiku i to kroz muziku zagrebačkog benda Svemirko.

Ničeg prodornog tu nema. Na primer, i kod jednih i kod drugih, sintisajzer ne zvuči futuristički ili raskošno, nego kao suncobran na egzotičnoj plaži, meko kao bambus-sintovi Richarda Barbieria ili Africa od Toto. Roger Deanovski omot adekvatno najavljuje muziku za laganu plovidbu kroz večno predveče pastelnih boja. Atmosferična dokolica nas podseti na LP Za Tvoje Oči od Dorian Gray ili, zbog glasa još više, na Haustorov Treći Svijet, ali na žalost bez Rundekovih zlokobnih nagoveštaja – bezbednost je ovde name of the game. Muzika toliko nastoji ‘da ne smeta’ da se pretvara u muzak. Uf, dobro je da sam poneo i drugu šaku tableta, protivotrov za sve sa prefiksom ‘chill’. Pritom, koga zanima, zanatski je sve tip top, produkcija vrhunska, aranžmani… Već vidim producenta kao plastičnog kelnera koji vam ugađa, ugađa, dok ne popizdite.

Oduvek su mi bili misterija mladi bendovi koji prave penzionersku muziku, a od jednog Svemirka, koji se deklarisao kao emo-macho, to nisam očekivao. Za moje pojmove, nimalo svemirski / autsajderski, a macho je valjda zbog onog ‘hej mala’ u jednoj pesmi. Sve u svemu, odličan album uz koji ribe možete da muvate ili – pecate. Ocena: pa šta.