Mapiranje 2018 godine na ex-yu prostorima, kada se radi o produkcijama u domenu bit i bas eksperimenata i savremenih produkcija koje su objedinile široko polje delovanja : od drum and bass-a, preko mističnih iskustava sa trap-om, delovanja MC-eva i skreč majstora, futurističke klupske muzike ; ovo su izdanja koja su ostavila najveći utisak na redakciju Popscotcha u prethodnih godinu dana.

Share & Enjoy!

 

LP / EP 2018

 

1.

Blaž

Steven

Beton Records

Nemojte da napravite grešku, jer “Steven” nije samo još jedno u nizu kvalitetnih izdanja talentovanog i prolifičnog slovenačkog “weird-hop” producenta Blaža Gracara. Radi se o presedanu i čudesnom ostvarenju koje hoda po ivici ekscentričnog (meta)humora, elektronske avangarde, konceptualne, fank stilizovane rok-opere, koje je istovremeno i način da se autor svečano i zvučno oprosti sa nekim svojim demonima i otvori vrata za novo poglavlje i likove u njemu. Fiktivni lik Steven je “instrumentalni glas” i ružičasto stvorenje na coveru albuma koje nastaje iz beznađa Blažove borbe sa tinitusom, dok se sam Steven bori sa svojom zavisnošću od alkohola,  a na ovom stripovskom putovanju upoznaje i ostale protagoniste. Tu su Džulija, zvezda vodilja iz zemlje sintetizovanih čuda, Gangsta Angel. hibridni špijun spy movie traka i semplova, Grizzly kao vesnik izrazito bas-gitarskih, psihodelično orkestriranih vrtloga,  Stefan Burnett iz benda Death Grips kao Dan Deacon-ovska komična figura, ružičasta saksofonska ptica i plejada drugih živopisnih karaktera….

Do trenutka kada smo stigli do ključne kode albuma, Laurie Anderson-ovskog recitala “You Were Born”, postaje jasno da je Blažovo ponovno kreativno rođenje kroz lik “Stevena” jedno od najmaštovitijih poglavlja u vodama ex-yu elektronike, šarenoliki i gruvom ispunjeni svet kroz koji nas vodi ovaj suvereni gospodar narativa i atmosfere.

Blaž na Facebooku

 

2.

Lil Taty

Homerun EP

Meanbucket

Uvek mi se činilo da Miloš Radičević aka Lil Taty dobija nešto više pažnje u lokalnim okvirima kao DJ i promoter u okviru svojih žanrovski subverzivnih MURK večeri i kao deo lokalne ekipe koja promoviše nešto uzbudljivije savremene klupske tendencije (druga strana te medalje je nezamenljivi i, da se poslužim rečima Lady Gage kada opisuje Marinu Abramović, “limitless” SAUD) nego kada se radi o samim njegovim produkcijama, koje su dokaz da fascinacija i potkovanost uvek inspirativnim i užasno razuđenim UK bass underground-om može da dovede do stvaranja muzike koja je podjednako sveža i iznenađujuća.

Iako iza sebe ima remiks (takođe na ovim prostorima potcenjenog) Luke Black-a, kao da je u 2018-oj svima ispod radara promakla jedna od najimpresivnijih traka godine, njegova “Funky Town”. Ne znam ni sam kako bih okarakterisao ovaj zvuk (i volim kada se ovo dešava!) – možda se radi o nekakvom braku outsider house-a i matrice garažnog undergrounda, dapače, malo je reći da se na sve to odlično nadovezuje i saradnja sa Moz-om i nešto prilježnijim odjekom oldskool stilova, sa dodatkom još par odličnih gostujućih remiksa ove dve trake. Spomenimo samo da se češki izdavač Meanbucket, pretežno zainteresovan za istočnoevropske klupske talente, reaktivirao sa izbacivanjem ovog izdanja, i polako će svi delovi slagalice početi da se sklapaju.

Lil Taty na Facebooku

 

3.

Matter

Troglav I 

rx : tx

Broj tri je definitivno u znaku broja tri. Dacho, Tunja i Levanael – sveto trojstvo savremene slovenačke muzike sa trilogijom trap EP-eva pod imenom Troglav? Hajde da uzmemo Matter (kao i njihovu enigmatičnu popularnost) kao briljantni The X-Files ex-yu trap scene. Njihova muzika je poređena sa kubizmom i magičnim realizmom, a kriptični tekstovi citirani, diseminirani…nailazeći na polarizujuće reakcije koje su ih nedvosmisleno bacile u dve fioke – genijalno ili užasno. Nije velika novost da raznorazni “gurui” na našim prostorima koriste trap kao konceptualno pa i (meme / instantno) ideološko vozilo, ali Matter svakako imaju više da nam ponude od par jeftinih trikova. Možda – mistično trap iskustvo?

Ako podrobno analiziramo Troglav (pogotovo njegov prvi deo) naći ćemo jednu od soničnih a i liričkih poslastica godine.  Sastav nema preveliku ambiciju da bude super catchy (iako jeste!), bitovi i produkcija su dokaz da su za par koplja ispred konkurencije (Aurora i Laki su blaženi san futurističkih sintova kojima je obilovao i prošlogodišnji prevodnik ove liste, Šuljov Scrap Metal), a, iako je trap osuđen da obiluje lošim meme humorom i trap-avom inkluzijom popkulturnih referenci, ovde je sav taj molotovljev koktel suptilniji, i ne baš uvek na prvu loptu (lirika vuče na multijezičnost, izmišljenojezičnost, slobodnoasocijativnost…you name it). Dok su sve okice uprte u neke druge, (banalno) prodornije scenske aktere ovde se izrodio jedan vrhunsko samosvojni, a i vrlo senzualni Anticon-ovsko genetsko modifikovan trep za inadžije (i one koji se tako osećaju) a trilogija (ili troglavologija) je Matter na svom dosadašnjem vrhuncu.

Matter na Facebooku

 

4.

VRH

After EP

Splitski bitmejker Vedran Zenzerović aka VRH se deklariše kao svačiji omiljeni “post-ironični hipster”. Dodao bih i, više imidžom, nego li zvukom. Koliko god da je  After EP dobrano samosvestan, ovo mora da je jedno od najmanje trendovski “paralizovanih” izdanja koje se našlo na ovom popisu. Njegov  standardni potpis je preteći, paranoični zvuk koji kidnapuje taoce pre nego što su se i obreli u tmini zlokobnih bitova. Bez baršunasto pomodnih, dekonstruisanih klupskih motiva kojima godišnje liste Resident Advisora i Wire-a obiluju, na After EP pozabavio se čistokrvnom brutalnošću drum & bass-a kao regularno unhip žanra od svih, a to je i najupečatljviji momenat izdanja. Dve trake briljiraju – “Still Alive” je poslednji roptaj masivnosti džangla intoniranog tako da mu zapamtimo ime, a “Take me (home)” je istinski povratak kući i staroj školi projekata kao što je Breakbeat Era.

Silovito, odsečno.i atmosferično, vozi od početka do kraja. VRH.

VRH na Facebooku

 

5.

Nyctophiliac

Dig Deeper

O misterioznom makedonskom bitmejkeru Nyctophiliac-u smo takođe pisali na prošlogodišnjoj retrospektivi, osvrćući se na izdanje Ill Side of Town. Zadimljena atmosfera noćnog kluba u kome nastupa MC koji je prenaslušan dark jazz postulatima koje su nam u amanet ostavili Kilimanjaro DarkJazz Ensemble i Bohren and Der Club of Gore, nastavlja se i na novom izdanju koje nudi i par stilskih preokreta i prodornijih, klupskijih momenata. Na Lowkey breakbeat i  truba šuruju sa haus ritmom, a najubedljiviji omaž klupskoj kulturi dolazi u (ne preterano) neočekivanom i vrlo distinktivnom remiksu Faithlessa i Insomnie (poremećaj spavanja i poremećaj obitavanja u tami se svakako odlično slažu na ovom izdanju!). Sacosanct je kosmičko zlokobni trip hop koji je pokupio par lekcija od DJ Krusha i DJ Shadowa, a u nastavku se nastavlja i saradnja sa trubačem iz Antwerpena, Izzy op De Beek-om, kao i još fatalističkih invokacija Bili Holidej na vrlo hitičnoj Harmony of the Sphere koja podseća na prošlogodišnju stvar Eclipse. Najmanje je reći, još jedno vrlo kvalitetno i ubedljivo izdanje Nyctophiliaca.

Nyctophiliac na Facebooku

 

6.

Missing

Mistakes EP

Terra Firma Records

Nakon impresivnog izdanja “Isolated” koje smo takođe uvrstili u prošlogodišnju retrospektivu, srpski producent Đorđe Jeremić aka Missing je nastavio svoje putešestvije sa izvanrednim drum& bass izdanjima za strane etikete, potvrđujući reputaciju jednog od najintrigantnijih mladih bit & basmejkera na našim prostorima. Već na epskoj traci Abyss za nemački Subplate jasno je da je nova trajektorija Missinga vezana za duboki, minimalni stil, krcat semplovima i uzvišeno atmosferičnim sintovima. .

No good sa EP-a “Mistakes” izdvaja se kao još jedan highlight – ova fantastično isproducirana i neopisivo zarazna traka polazi od soulful contemporary r&b -ili future garage- predloška koji je ispresecan plimom i osekom atmosfere i melanholije, reskih perkusija i basova. Summa summarum, Missing ne posustaje sa hitovima i svakako je prava poslastica i najveća preporuka za ljubitelje ovakvog zvuka.

Missing na Facebooku

 

7.

Alg0rh1tm ‎

Altered Reminiscence

Dubkraft Romania

Subotički elektronski muzičar Denis Glavčić je u svom dosadašnjem stvaralaštvu sproveo najimpresivniju fuziju sporog, klaustrofobičnog drum and bass-a i dark ambient-a. Njegovo prvo solo izdanje “Altered Reminiscence” za izdavača Dubkraft vrvi od detalja apokalipse u slow-motionu, mračno je i militantno i tek na trenutke ispresecano nekm nagoveštajima nade (recimo, cirka od 15og do 17 minuta). Potmuli basovi, trip-hop ritmovi i atmosferični soundtrack bili su okosnica i odličnog prošlogodišnjeg izdanja sa Ghoulcut-om, a ekspertsko i kliničko seciranje ove fuzije svakako će vas ostaviti bez daha u ovih 45 minuta novog materijala. Ironično, ono što je najveći adut izdanja je istovremeno i njegova ahilova peta, te se čini da malo raznovrsnosti ne bi škodilo jer ponekad na ovoj (inače umiksovanoj verziji izdanja) imamo utisak da nismo sigurni kada se jedna traka završila, a druga počela, a generalni utisak atmosfere je koliko impresivan, toliko i monolitan.

Alg0rh1tm ‎na Facebooku

 

8. 

Splinta

Splinta Experience

rx:tx

Kolekcija soničnih skečeva mariborskog skreč majstora Splinte (Aleša Bedrača) jedno je od najvećih izdavačkih osveženja godine. Retko da semplerski gramofonski eksperimenti budu i objavljeni u ovakvom obliku kada je regionalna scena u pitanju, a ovo izdanje svakako predstavlja izuzetak u svojoj izolovanoj diseminaciji brejkova i manipulacija preko loop pedale. Ploča izdata za renomiranu izdavačku kuću rx:tx ima svojih vrlo šmekastih i šarmantnih momenata koji se usložnjavaju kako se album približava kraju – svaki komad je varijacija na određenu ritmičku temu, a promiču semplovi daba, egzotike, džez klavira i fanki zvuka. Favoriti su super catchy Volcano Bag, Passion i Lion FT Me, Myself and I.

 

9.

Luka Prinčič

Entropy EP

Kamizdat

Buka, bas, bitovi i svemir – sastojci su zvučnog univerzuma koji sklapa slovenac Luka Prinčič aka NovaDeviator. Njegov poslednji EP Entropy je odlično isproduciran i nešto lepršaviji u smislu da nas više upućuje na klupsku atmosferu sa vitalnim spojem neo-trance-a i bass-a. Sa najvećim hitom do sada (Gravitacija), seciranjem whopping bassa i kosmičkih arpeđa (Radikal) izdanje je manje eklektično od prošlogodišnjeg vrtoglavog bas eksperimenta “Albatross”  ali svakako predstavlja još jedno odlično i nezaobilazno poglavlje u Prinčićevom muzičkom opusu.

Kamizdat na Facebooku

 

10.

Shao

Upper Downers

Još jedno izdanje bitmejkera Simeona Periča, jednog od članova slovenačkog beats kolektiva Snif, ukusan je bittejp koji obiluje saradnjama (prominentno sa DJ Smokey 666 i BOR$ALEANO) i dobar je tizer i nagoveštaj nekog budućeg pravca u kome će se projekat kretati .Za razliku od prošlogodišnjeg energizovanog i psihodeličnog Hijacked koji je ponudio kaleidoskopsku viziju Shaovih muzičkih ideja, Uppers Downers deluje kao selekcija b-strana i intrigantnih soničnih branč momenata koji su intermeco pred, nadamo se, sledeću Shao buru.

Shao na Facebooku