Prvi pokušaj da se u novinarskom obliku u regionalnim okvirima spoje mlade andergraund nade bit i basmejkinga, i savremena produkcija u žanrovima koji su pod direktnim uticajem UK Bass-a, Footwork-a, Grime-a…

Eklektični,  nepredvidljivi i uzbudljivi semplerski eksperimenti spojili su se sa underground trapom i futurističkim basom, a na listi se našao i jedan drum and bass album koji je zvučao savremenije od svih ostalih.

Omiljena izdanja iz prethodne godine su recenzirali Marko Milićević i Marko Dabetić. 

 

 

 

LP/EP

 

1. Šuljo – Scrap Metal (Beton Records)

Slovenački producent Andrija Šulić aka Šuljo već nekoliko godina je na samom tronu ekscentričnije i psihodeličnije bas i bit produkcije na ex yu prostorima, u društvu sjajnih imena kao što su Josip Klobučar i Blaž. Na krilima odličnog prvenca, Green Winter iz 2013. koji je ekspertski secirao instrumentalni hip hop, soul i gitarsku psihodeliju, na prošlogodišnjem izdanju pokazao se kao lucidni aranžer vrlo svežih i nekonvencionalnih muzičkih sokova, nalik cutting edge zvuku NON i NAAFI-ja, sa graničnim eksperimentisanjem trapa, footworka, i dosta apstraktnih i originalnih zvukova, nalik ranoj elektronici, kosmičkim i futurističkim arpeđima koji se mešaju sa njegovim privatnim geto folklorom. Ovo izdanje na slovenačkoj etiketi Beton takođe je dostupno i u vinilnom obliku i zaista potpuno opravdano u slučaju ovog izdanja koje gura granice kada se radi o ovakvom tipu muzike u regionalnim okvirima. Proverite i sjajni vizuelni album Scrap Metala na youtube kanalu.

 

2. Josip Klobučar – Bad Taste (rx:tx)

Iako je tehnički EP izbačen krajem 2016,  otkrili smo Bad Taste tek par meseci kasnije. Jedan od najekscentričnijih bitmejkera sa Ex Yu prostora, zagrebački producent Josip Klobučar je genije semplera i svaka od traka na ovom izdanju potvrđuje da nema granica kada je reč o spajanju instrumentalnih hip hop matrica sa svakakvim snolikim i psihodeličnim muzičkim eskapadama. Umesto samo još jednog soul, funk i disco nadražaja starih ploča i opskurnih loopova, Bad Taste je lekcija u radikalnijem stilu i eklektičnijem ukusu, sa preciznim strukturama koje se ne razlažu u nekakvom ambijentalnom haosu što je slučaj sa dosta izdanja koja naginju ka ovoj strani kreativnog semplovanja.Spajajući exotica perkusije, bizarne vokalne semplove i spy movie harmonije sa neobičnim elektronskim loopovima i UNKLEovskim bitovima, Pale Blank Faces, numera koja otvara EP, puna je svakakvih iznenađenja te povremeno ima suptilne aluzije i na world music muzičku baštinu. Na Classical records komešaju se sempl kontrabasa, tripozni ambijenti i hipnagogički soul semplovi, sa zagasito mračnijom trip hop atmosferom, dok nam naslovna numera isporučuje još malo spy movie orgulja i akustičnih semplova na intrigantan i atmosferičan način. Josipov prvi LP bio bi savršeni nastavak ove priče.

 

3. Shao – Hijacked 

Jedan od članova slovenačkog beats kolektiva Snif, Shao je mladi producent i bitmejker iz Hrvatske koji je u prošloj godini izbacio sijaset EP izdanja koje možete poslušati na njegovoj bandcamp strani. Hijacked je njegovo najeklektičnije i najpsihodeličnije izdanje do sada, te su na njemu neprekinuti stilski preokreti i semplerska maštovitost u punom pogonu od početka do kraja. Od uvodne Put it in a box koja secira gitarski rif iz indie ere, preko Knokk Knokk koja zvuči kao sempl teremina izgubljen u rasutim prostranstvima atmosferične bit produkcije i jedan od njegovih najhitičnijih trekova do sada, do Always in a Hurry for Nothing koja spaja Bibiovsku psihodeliju, Ghost Box nostalgiju i odsečne bitove, negde u Daedelus-ovskim mutnim vodama, Shao veoma znalački i muzikalno transformiše savremene bit i bas, footwork i grime žanrove u njegovoj kameleonskoj i kaleidoskopskoj verziji istih, na najkonzistentnijem i muzički najbogatijem izdanju koje je izbacio do sada.

 

4. Missing Planet – Isolated

Đorđe Jeremić iz Niša je jedan od najintrigantnijih i talentovanijih mladih bit i basmejkera na ovim prostorima. Poslušajte neke od njegovih najvećih Soundcloud hitova i biće vam jasno u kom rangu i sofisticiranosti bas produkcija se Đorđe kreće, kao i eklektičnosti graničnih eksperimentisanja trepa, UK Bassa i formativnih uticaja progresivnog housea i drum n bassa, što je dobrano proizvod njegovog istančanog sluha. Restless Mind Big White Dot ili Steal su mali doktorati na temu melodičnijih bass stilova, a podjednako je dobar i u melanholičnijim glitch-hoperskim komadima sa postrokerskim klavirom (Lightili futurističkom garažnom senzibilitetu u bas izdanju (Falling In). Treba spomenuti da je Đorđe iz porodice koja je inače u klupskim vodama, te njegov brat producira dubstep trake a majka je jedna od prvih house didžejki u Srbiji, što ukazuje i na visok stepen muzikalnosti i u najbližijim formativnim uticajima i nezamerljivi staž u rafiniranju ovog muzičkog stila. Mini album Isolated nam donosi i sjajnu “Warm Glow” koja zvuči nešto harmoničnije ali zadržava MPov prepoznatljivi futuristički stil, a vozi nas na krilima ambijentalnog sinta, marimbičnih arpeđa nalik rajhovskom minimalizmu i reverbovanih elektronskih zvukova na koje se nadovezuju melodične klavijature.

 

5. VRH – FUCK OFF (SNIF)

WOP-WOP. Splitski bitmejker VRH voli whopping, masni bas. Ali ne samo to, njegova erudicija progovara onda kada je najmanje očekujemo, te će nas na trenutke ispresecati nekakvo šizofreno d&b uletanje ili neregularnost IDM estetike u ritmičkim vodama kao njegov formativni uticaj. Sve četiri trake na ovom izdanju su, i u metežu ekscentričnosti koncizne, precizne i sa polisom “method in the madness”. It will be over soon  leluja između vokalnog contemporary r&b predloška i apatično/ paranoične semplerske atmosfere, dok je Turn up my Pop verodostojni ghetto banger sa artiljerijom nadrealnog semplovanja, a Unfiltered gorespomenuta varijacija na wop-wop pomrčinu i košmarno razuđeni narativ njegove raspojasane bitmejkerske imaginacije. Ubica!

 

6. Nyctophiliac – Ill Side of Town 

Misteriozni bitmejker iz Skoplja koji se potpisuje kao Nyctophiliac  na svom linčovskom soundtrack putovanju Ill Side of Town upoznaje razne gotamovske kreature i biva spopadnut opsenama i reinkarnacijama duhova muzičara, trubača i saksofonista iz džez sveta ; u tripoznim mentalnim regijama ovog instrumentalnog (trip) hopa susreće se amalgam ukletih bluz i soul semplova i fatalizam linčovski inspirisanih Bohren and der Club of Gore. Naslovna numera fantastično ilustruje atmosferu ovog albuma, predstavljajući nam saradnju sa trubačem iz Antwerpena, Izzy Op De Beeck-omKlavirski sempl nas vozi a semplovani ženski glas na ivici plača mantra, sa punačkim bitovima i izuvijanim (kontra)basom, te u drugoj polovini trake čujemo i nešto što podseća na usporeni sempl iz kultne jugoslovenske serije “Otpisani”, dok je Eclipse još jedan hit sa biliholidejevskom pevačicom koja peva o pomračenju svesti u mraku zadimljenog džez kluba, donekle asocirajući na njenu saradnju istog naziva sa Čarlsom Mingusom.

 

7. alg0rh1tm & Ghoulcut – Conundrum (Din is Noise Records)

If it walks and quacks like a duck…then it probably is a duck? Možda ipak ne! Jedini d&b album na ovoj listi vraća nam veru u savremenu evoluciju ovog pomalo zapostavljenog žanra kada su naši prostori u pitanju. Denis Glavčić je već od debija Clockwork eksperimentisao sa mračnijim IDM-om, u kojem se da primetiti ponegde i uticaj Buriala i služi kao neka vrsta dalekog prekursora i ovom izdanju na kojem sarađuje sa još jednim subotičkim producentom, Ghoulcut-om. Conundrum je, međutim, istovremeno i nužno oštriji usled vitalne breakbeat komponente i savremenije produkcije, ali i hladniji, kliničkiji i turobniji – izlomatani snerovi, monstruozni dub sub-basovi koji pune sve telesne šupljine, reski padovi i halucinantni semplovi daju feeling sličan onome koji je, doduše u nešto drugačijem žanrovskom okviru prisutan na albumu poljske trip-hop veštice Astrid Monroe Timid Hate ili čak u nekim Meat Beat Manifesto momentima dok je Jacka Dangersa drmala dubstep groznica.

 

8. Luka Prinčić – Albatross (Kamizdat)

Glavno i odgovorno lice jednog od naših omiljenih regionalnih elektronskih izdavača, Kamizdat, Luka Prinčić (novadeviator) prošle godine je izdao i dugosvirajuće izdanje pod svojim imenom. Album je veoma stilski raznovrstan i uzbudljiv te ne bi mogao da se podvede ni pod jednu jasnu žanrovsku odrednicu ; pored ambijentalnih elektronskih pasaža, čuju se klavirski melanholične teme u koje su uronjene kompozicije poput Whale Ft i Floor, a zatim nadograđene reminiscencijama na filigranski klupskije bas motive. Speshlafer zvuči kao rekonstruisana outsider/lo-fi house traka sa smooth funk i soul pedigreom, a Deabody referat na temu agresivnijeg, atmosferičnijeg masnog basa. Groudue je verovatno vrhunac izdanja, a spaja likvidni i subliminalni dub sa šizofrenim ritmičkim i semplerskim eksperimentima i širokim rasponom albatrosovih krila koji su metafora za Prinčićeve omnivorne muzičke aktivnosti i opsesije koje su se materijalizovale na ovom odličnom LPu.

 

9. Beatmyth – One Hand Clap (Kamizdat)

Još jedna kameleonska i vrlo cutting edge produkcija prošle godine na Kamizdatu izašla je iz kuhinje dugogodišnjih saradnika DJ Planktona i Mike Preetersa. Elektro-pank, elektroclash i breakbeat energija filtrirani su kroz whopping bass i čak i pomalo 8-bita na zarazno đuskavim (ali možda i nezgodnim za plesanje) trakama kao što su Stereo Lies ili Drop ThisKultni slovenački MC i reper  N’Toko, i kolega iz prethodnog projekta Moveknowledgement pridružuje im se na uvodnoj traci G Minor i Your Way Out koje najviše zvuče kao old school hip-hop/ elektro smesa, dok je sjajan remiks njegove Enter Sandman jedan od highlightova izdanja. Ploča koja nije zvučala kao bilo šta drugo što smo čuli na ex-yu području u protekloj godini, obavezna lektira!

 

10. .čunfa – Venture (rx:tx)

Još jedan mladi bitmejker sa slovenačke etikete rx:tx nam na svom novom EP-u Venture predstavlja zaokret u Josip Klobučarovske teritorije i fuzije world music-a, dalekoistočnih stringova i perkusija, third world egzoticizma sa instrumentalnim hip hop matricima i snolikim filmskosoundtrackovskim semplovima, potvrđujući da se trenutno najveća svežina na regionalnoj sceni očitava baš u ovim smelim semplerskim zahvatima. Inside Job i Otok su posebno fantastičan spoj ovih tendencija, dok su Vortex Calling i Venture bliskiji njegovom prvencu, Obsolete na izdavaču Beton. Stiče se utisak da rx:tx ekspertski locira najveće talente u ovom trenutku kada je regionalna scena u pitanju.