Marina Džukljev & Manja Ristić – Moj lavirint nije tvoj lavirint

Na njihovom trećem okupljanju u obliku dua, srpske improvizatorke Marina Džukljev (klavir) i Manja Ristić (violina), pomeraju granice svojih instrumenata u retko sugestivnom performansu koji ih pozicionira na vrh evropske a i svetske mape slobodne improvizacije.

Album od samog početka razvija atmosferu napetog iščekivanja u kojoj preparirani klavir Džukljev otkucava kao sat, dok Ristić, poput mlađe sestre Poli Bredfild, primenuje niz netradicionalnih tehnika na svom instrumentu, koje u kombinaciji sa raznim ozvučenim objektima izazivaju tembralne asocijacije u spektru od koto-a do citre ; u jednom trenutku nas transponuju u japanski zen vrt, a u drugom, iniciraju zvukom tibetanskih činija u dublje meditativno stanje. Manja Ristić se ne zaustavlja ovde: ona priziva i par fluksusovskih trenutaka, poput upotrebe balona u svojoj tehnici, kao svojevrsni omaž Džudi Danavej.

Vokabular tehnika Marine Džukljev deluje svedeniji, bilo da operiše na dirkama ili žicama klavira, ali nije ništa manje inovativan. Ona podjednako dobro primenjuje lekcije iz evropske klasične tradicije, kao i iz američke avangardne škole Džon Kejdža ili Henri Kauela, na vrlo fluidan način, koji odgovara improvizatorskim izazovima dua, sa jakim osećajem interakcije i brzog reagovanja. U takvoj intenzivnoj međuigri, i kao rezultat raznih proširenih tehnika, granice oba instrumenta se brišu ili pretapaju jedan u drugi, često ostavljajući slušaoca u nedoumici šta je zaista čuo.

Ono što slušalac čuje je grč konvulzivne lepote, frekvencija koja se proizvodi između tihog i bučnog, između mikrotonalnog i atonalog, a nije predmet dihotomije.

Džukljev Berger Duo – While Two Pigeons (Zvočni prepihi)

Nakon što smo imali priliku da je čujemo u kombinaciji sa impro violinistkinjom Manjom Ristić, nismo iznenađeni virtuoznošću i filigranski razvijenom osećaju za improvizaciju pijanistkinje Marine Džukljev. Na albumu “While Two Pigeons” ona istražuje mogućnosti svog instrumenta u dijalogu sa slovenačkim perkusionistom Jakom Bergerom.

Duet klavira i bubnjeva je oduvek bio garancija za uzbudljivu formu improvizacije, pre svega zbog komplementarnog kvaliteta i kapaciteta klavira da se na njemu proizvode perkusivni zvukovi. Džukljev i Berger, kao iskusni i inventivni muzičari, svesni su potencijala ovog odnosa i u potpunosti ga iskorišćavaju na ovom albumu. Preparirajući svoje instrumente kako bi proizveli širi spektar zvukova i tonova, oni ostvaruju jedan teksturalno bogati dijalog koji zna da zaluta i u fri džez teritoriju, ali se uvek vraća na svoju improv trajektoriju.

Uprkos dominantnoj ulozi u kojoj se našla Džukljev, Berger nikad ne služi samo kao pasivni ritmički kontrapunkt za njena fraziranja: on uspeva da precizno ispuni sve otvorene “slotove” na neočekivane načine i da uzvrati na dinamiku i energiju svoje partnerke sa preciznim, kontrolisanim tonovima, što kod slušaoca ostavlja utisak da se radi o strukturisanoj improvizaciji. Njihovo muziciranje je posebno zgusnuto na Hovering, muzici za crne rupe, gde nam, sa upotrebom tonskih klastera u agresivnijem maniru, Džukljev pokazuje da, osim sa Henrijem Kauelom i Galinom Ustvolskajom, ima dosta toga zajedničkog i sa velikim Sesil Tejlorom. Duo nam održava impresivnu lekciju na temu atonalnosti, a nama, kao slušaocima, ne preostaje ništa drugo osim da im se poklonimo.

Marina Džukljev na Soundcloudu

Manja Ristić na Bandcampu

Zvočni PrepihiFacebookBandcamp