Jedno od najzanimljivijih domaćih elektronskih izdanja 2017. dolazi na iz Niša, sa odlične etikete Tribal Rajber, specijalizovane za (ali ne i ograničene na) underground eksperimentatore iz trip hop, hip hop, crossover i industrial žanrova (funkcioniše i ako se stavi ‘post-’ ispred svega navedenog). Glavni čovek ove etikete je Nenad Tasić (Paydo Komma, Make It Last), versatilan muzičar koji je tokom svoje karijere prošetao od nu metala i hard core voda do trip hopa i dubstepa, usput gradeći, često sa odabranim saradnicima, autentični zvuk i izraz svojih projekata, od kojih je najnoviji MORA (ponegde stilizovana kao MORΔ, u duhu witch house / newbreed estetike).

Prvi pogled na (inače vizuelno veoma upečatljiv) cover navodi na zaključak da se radi o projektu koji bi se zvukom smestio pod danas malo bušan i demode witch house kišobran – međutim, godina je 2017. a MORA radi ono što je verovatno i najbolje: usvaja dobro iz svog vremena, ali uspešno izbegava kliše, pa makar bio i terminološki gledano nepostojeći. Umesto toga imamo dobrodošao zaokret prema integraciji lokalnog u finu smesu savremenih uticaja sa globalne muzičke scene – pa tako na ovom kratkom izdanju srećemo veoma skladan spoj etno i ethereal zvuka sa elementima post-dubstep, d’n’b, drag ili čak noise elektronike u aranžmanima koji su potpuno 2017. Posebnu draž čini to što etno partije izgleda nisu semplovane – u stvari, iako je u principu u pitanju elektronska muzika, drmanja po živim instrumentima ima u zavidnoj meri, ako je verovati credits listi: bubanj, bas, perkusije, saz, frula, sve zajedno upleteno u metež semplova i sintetičkog gruvanja.

Od uvodne razbijačine Per Pluviam, koja u četiri minuta vodi kroz skoro sve ranije pomenute žanrove, do vrhunca u obradi pesme Samoilovite Slepci makedonskih originatora ovakvih spojeva, sastava Anastasia, ovaj EP predstavlja savršen teaser za sve koji vole da svoju ili srodnu tradicionalnu kulturu dožive preporođenu kroz iskreno interesovanje i fuziju koja nije prazan omaž ili talasanje masa pred mrtvim ikonama. Kad se dodaju Šarl Bodler i Ursula LeGuin (na ruskom!) u miks, dobija se izdanje koje stvarno ne treba propustiti.

 

MORΔ na Facebooku

Tribal Rajber na Facebooku