Radio

Program za 10. 3. 2019.

 

 

21:00 This World Needs a Mother

Episode 32 : Ghost Whisperer

Zaobilazimo Deridine i Marksove aveti kapitalizma i bavimo se hauntologijom kao kulturnom formom, koja prožima književnost, film i muziku i koja je prilično fluidna i teško uhvatljiva u mrežu striktne definicije. U muzici to bi bio zvuk nostalgije za izgubljenim osećajem posleratne utopije, vizije progresivne, modernističke budućnosti koja nikada nije potpuno dostignuta. Zvuk hipertrofirane i preuveličane fantazije o tome kakav je ovaj period mogao biti. Približnije još jedan postmoderni pristup traganja za inspiracijom u prošlosti i pokušaju da se ona integriše i razvije u savremenom radu.
Još približnije to bi bili muzičari koji se okupljaju oko izdavača: Ghost Box, Clay Pipe, Cafe Kaput, A Year In The Country. I koji se mogu ogrnuti etiketama: retrofuturizam, vintaž elektronika, library music, psihogeografija, folk horror. Muzika koja na analognim sintisajzerima reinterpretira neke forme arhiviranog zvučnog materijala, starije produkcije, korišćenog u komercijalne svrhe (radio, tv, reklame) i materijal BBC-jeve radiofonijske radionice u periodu od kraja 60ih do početka 80ih.

Sa ovom muzikom nije teško saživeti se zato što svako od nas nosi svoj prtljag nedosanjanih snova i nedovršenog posla a prošlost neprestano šapuće.

 

Emisije na Popscotch radiju (sa terminima i poslednjim podcastima) : 

 

Radioaktivna salata

urednik : Predrag Karanjac / svake druge srede od 22h

Radioaktivna salata je muzička radio emisija na Popscotch radiju bazirana na tematskim epizodama. Poput mešane salate ona je mešavina širokog spektra muzičkih pravaca koji za svoju okosnicu imaju eksperimentalan i avangardni karakter.

 

This World Needs a Mother 

urednica : Jelena Dunić / svake druge nedelje od 22h

U emisiji “This World Needs a Mother” slušamo alt folk, frik folk, world music, art pop i singer songwritere. Sumiramo utiske i pripremamo se za novu sedmicu uz odabrane melodije koje obrađuju neku tematsku celinu i neke zanimljive priče koje ih prate. Svaka emisija je jedinstveno putovanje kroz mesta, predele, epohe, pravce, legende, tradicije, ideologije, snove. Svako putovanje je jedno istraživanje kroz nevidljive niti inspiracije.

 

Hexagram 23

urednik : Marko Dabetić / svake druge srede od 22h

Čačkanja mečke Haosa, muzika sa teško uhvatljive, zanimljivije strane života, crne misli o filozofima i drogama. Bog je mrtav, Marks je mrtav a nečastivi praznuje! Od garažnih iluminata i proto panka do oldskul indastrijala, uličnih trubadura i crnog krasta.

 

Lost in Forest

urednik : Marko Milićević / nedeljom od 21h

Emisija se bavi istorijom eksperimentisanja u folklornoj i organskoj elektronskoj muzici i locira šta se dešava u sadašnjosti, sa ciklusima kao što su folktronika, improvizovani folk, multikulti klupska muzika…

 

Elektroton

urednik : Milan Milojković / svake srede od 21h

Emisija radija Popscotch posvećena istoriji elektro-akustičke muzike.

 

Chasing the Metaphysical Express

urednica : Ana Prošić / 1x mesečno, nedeljom od 22h

Snolika putovanja kroz retro i zaboravljene zvučne predele azijskih filmskih soundtrackova. Istražujemo onostrano i magično, vozimo kroz snove i kroz eterične kadrove zarobljene u vremenu. Svakog meseca pokrivamo različite teme iz velike riznice manje i više poznatih kao i opskurnih filmskih ostvarenja iz Azije.

 

Amigdala

urednik : Miloš Dimitrijević / nedeljom od 21h

Minimalna, hipnotična i romantična strana tehna. A kad nije sneno i lepljivo, oldschool i acid grize. Svaki put sa guest mixom.