Radio

Program za 23.5.2018.

20h Atavist archives

‘RELIGIOUS FANATICISM’ – the first tape album by MØHR aka andreaz vogel, man behind the great ZNS tapes. sheer atavistic brilliance from around 87/88, 20th century, but it could easily have been made in the 19th. an album which is stronger than any possible atavist mix. plus a bonus track from the second album.

21h Elektroton

Nastavljamo ciklus posvećen ne-muzičkim zvukovima. Na programu: UVB – 76, “The Buzzer”

UVB-76 je jedna od najpoznatijih “nepoznatih” kratkotalasnih automatskih radio stanica, koja, uz kraće prekide, neprestano emituje periodični signal od 1973. godine na frekvenciji 4625 kiloherca. Nadimak Buzzer dobila je po karakterističnom zvuku sačinjenom od 25 “bazova” u minutu trajanja oko 1-2 sekunde. S obzirom na to da frekvencija povremeno blago varira, pretpostavka je da zvuk generiše točak sličan onom u orguljama. Povremeno se emitovanje prekida serijama poruka na ruskom jeziku koje sadrže imena i brojeve, uvek izložene u određenom formatu (identifikovano je nekoliko). Na osnovu karakteristika šuma i povremenih smetnji, kao i slučajnog govora koji je snimljen, pretpostavlja se da je mikrofon stalno uključen i da se u stanici ne nalazi niko kad nema emitovanja govora.
Teorije oko svrhe ove radio-stanice su bezbrojne, a gotovo je izvesno da je reč o vojnoj opremi. Od nekoliko sličnih “misterioznih” stanica koje su i dalje aktivne, UVB-76 je stekla najveću popularnost pojavljujući se u filmovima i bivajući predmet rasprava brojnih skupova radio-entuzijasta. Do danas, stanica ima oko 1000 redovnih slušalaca, i njen log se uredno prati i dopunjuje. Stanica se pojavljuje u igricama “Robotics;Notes” i “Antenna”, a čak se i jedno pivo zove po njoj.

22h Hexagram 23

Poslednja majska i epizode u junu baviće se malo iskopavanjem skrivenih blaga domaće underground muzike. Prva nas vodi u devedesete, kroz retrospektivu jedne od najinteresantnijih etiketa koje su tad radile u Beogradu: Zvono Records. Zvono je nedavno proslavilo rođendan (u reinkarniranom Manijaku, koji je takođe u ono vreme bio posebno važno mesto za underground kulturu) i pokazuje znake reaktivacije, tako da je ovo dobar trenutak da ih se podsetimo – ili da ih otkrijete.

slušamo: Supernaut, Zorana Kizu Radovića, STT (u nekoliko varijanti), Tron, Darka Džambasova, Džonija Rackovića uživo u Bitefu, Bo dok je snimala pod punim (prvim) imenom, razne umetnice koje su sarađivale sa etiketom (Manja Ristić, Jelena Milojević/Karavana Iluzij…) i još ponešto

Čitava poslednja trećina emisije je live album Trona, ‘Under’ – snimak sa svirke na kojoj sam bio tad ’98 i koja mi je sa nježnih 18 ljeta pokazala da ni u Srbiji ne moraju sve da budu žice i palice, when it comes to rock.

 

 

Emisije na Popscotch radiju (sa terminima i poslednjim podcastima) : 

 

Radioaktivna salata

urednik : Predrag Karanjac / svake druge srede od 22h

Radioaktivna salata je muzička radio emisija na Popscotch radiju bazirana na tematskim epizodama. Poput mešane salate ona je mešavina širokog spektra muzičkih pravaca koji za svoju okosnicu imaju eksperimentalan i avangardni karakter.

 

This World Needs a Mother 

urednica : Jelena Dunić / svake druge nedelje od 22h

U emisiji “This World Needs a Mother” slušamo alt folk, frik folk, world music, art pop i singer songwritere. Sumiramo utiske i pripremamo se za novu sedmicu uz odabrane melodije koje obrađuju neku tematsku celinu i neke zanimljive priče koje ih prate. Svaka emisija je jedinstveno putovanje kroz mesta, predele, epohe, pravce, legende, tradicije, ideologije, snove. Svako putovanje je jedno istraživanje kroz nevidljive niti inspiracije.

 

Hexagram 23

urednik : Marko Dabetić / svake druge srede od 22h

Čačkanja mečke Haosa, muzika sa teško uhvatljive, zanimljivije strane života, crne misli o filozofima i drogama. Bog je mrtav, Marks je mrtav a nečastivi praznuje! Od garažnih iluminata i proto panka do oldskul indastrijala, uličnih trubadura i crnog krasta.

 

Elektroton

urednik : Milan Milojković / svake srede od 21h

Emisija radija Popscotch posvećena istoriji elektro-akustičke muzike.

 

Chasing the Metaphysical Express

urednica : Ana Prošić / 1x mesečno, nedeljom od 22h

Snolika putovanja kroz retro i zaboravljene zvučne predele azijskih filmskih soundtrackova. Istražujemo onostrano i magično, vozimo kroz snove i kroz eterične kadrove zarobljene u vremenu. Svakog meseca pokrivamo različite teme iz velike riznice manje i više poznatih kao i opskurnih filmskih ostvarenja iz Azije.

 

Amigdala

urednik : Miloš Dimitrijević / nedeljom od 21h

Minimalna, hipnotična i romantična strana tehna. A kad nije sneno i lepljivo, oldschool i acid grize. Svaki put sa guest mixom. 

 

Lost in Forest

urednik : Marko Milićević / nedeljom od 21h

Emisija se bavi istorijom eksperimentisanja u folklornoj i organskoj elektronskoj muzici i locira šta se dešava u sadašnjosti, sa ciklusima kao što su folktronika, improvizovani folk, multikulti klupska muzika…

 

John Cage Bubblegum

urednik : Toni Milenkovski / nedeljom od 22h

Music for sleepers with bubblegum stuck in their hair (or how to avoid yawning in the presence of a collared dove in 5 easy steps (with pictures).

 

Atavist

urednik : Nikola Vitković / svake srede od 20h

Nitkov vas svake srede od 20h vodi kroz katatronični, atavistički i proto industrial, prošaran rafalima krank popa.